Maria Ingelman Sahléns minnesfond för matematiskt lärande

Maria

Maria Ingelman Sahlén föddes den 19 januari 1988 i Danderyd. Maria hade en lycklig uppväxt och älskade att vara ute i skogen, leka med storasyskonen och umgås med familjens katt. Under gymnasiet och även därefter jobbade hon extra i Danderyds bokhandel i Mörby centrum under många år och var mycket omtyckt av kunder och personal. Hon avslutade sina gymnasiestudier med högsta betyg i alla ämnen och påbörjade år 2008 sina studier vid Uppsala universitet, där hon läste lärarprogrammet med inriktning matematik och fysik för gymnasiet. Hon var under sin studietid mycket engagerad och startade bland annat kårsektionen LärNat för lärare i naturvetenskapliga ämnen, vilken fortfarande är aktiv.

Efter examen 2013 började Maria arbeta som lärare i matematik och fysik vid Österåkers gymnasium, och fick ut sin lärarlegitimation år 2014. Hon tog senare anställning på Kunskapsgymnasiet Globen. Maria var en väldigt ambitiös och engagerad lärare, som älskade att föra ut matematik- och fysikkunskaper. Hon kände dock att arbetssituationen inte gav henne möjligheter att göra det hon ville, och att trots sin stora iver att lära ut fick undervisningen inte den effekt hon önskade.

I och med att hon brann för nya metoder i matematikundervisningen tog hon anställning på mjukvaruföretaget MathLeaks, där hon initialt arbetade med att formulera matematiska frågor och lösningar till skolans matematikböcker, och senare med en helt digital lärobok. Detta blev ett sätt att ta den matematikundervisning som hon älskade så mycket in i en ny tidsålder. Maria arbetade på MathLeaks fram till sin död.

När Maria var 19 år upptäcktes att hon hade ett mindre hjärtfel, som kallas AV-block 3. Tack vare en pacemaker levde hon dock som vanligt, utan symptom. Den 13 oktober 2017 drabbades hon dock av ett plötsligt och oväntat hjärtstopp, och trots att hon fick den bästa tänkbara vård som finns, dog hon den 17 oktober på Nya Karolinska sjukhuset. Maria hade som 18-åring anmält sig till donationsregistret och hennes organ gav åtta människor en nystart i livet.

Maria var en mycket omtyckt person, förutom av sin älskade man Emil, närmast av mamma Cecilia, pappa Magnus, storasyster Hanna, Hannas man Martin och dotter Linnea och storebror Simon. Maria hade även många vänner inom olika led som tyckte mycket om henne och som hon ägnade mycket tid och engagemang åt att umgås med.

Artikel i Lärarförbundets annonstidning inför Almedalsveckan 2013: "Jag har världens viktigaste jobb"